Izložbe i događanja

Miljenko Domijan: Lubenice za dušu

16.04.2019. - 08.06.2019.

Organizator: Creski muzej
Stručna koncepcija: Jelena Dunato
Likovni postav: Miljenko Domijan
Dizajn kataloga: Josip Strmečki

Tema

Na izložbi je prikazano 50 fotografija Lubenica na otoku Cresu, nastalih u razdoblju 2011. – 2012. godine. Autor, renomirani povjesničar umjetnosti, konzervator i zaljubljenik u fotografiju, Miljenko Domijan, svojim je objektivom zabilježio arhitekturu, krajolik i atmosferu ovog otočkog bisera.
Lubenice, malo mjesto na litici 378 metara na morem, koje u kontinuitetu postoji već tisućama godina, uvijek je privlačilo fotografe svojom pučkom arhitekturom, zbijenom na vrhu brijega oput orlovog gnijezda, svojim prelijepim vidicima, i svojom slavnom plažom, koja se redovito pojavljuje u svim popisima najljepših plaža Jadrana.
Domijan Lubenicama prilazi oprezno, kao poznavatelj i kao zaljubljenik. Otkriva nam poznate prizore – plažu, pogled na crkveni zvonik s hrpta brijega, pogled na Istru, ali i neke sasvim specifične detalje koji lako promaknu nepažljivom oku: pogled kroz oštre stijene prema glatko klesanom kamenu crkve, uske prozore starih kuća, koji stanovnike štite od bure, prilaznu cesticu omeđenu suhozidom. Kroz Domijanove fotografije otkrivamo Lubenice kakve se rijetko vide: nepoznate, a opet prepoznatljive i bliske. Čini nam se da nas je sam autor uhvatio za ruku i proveo nas kroz mjesto, pokazujući nam, promišljeno i tankoćutno, ljepotu kulturne i prirodne baštine.