Izložbe i događanja

Cres Memory Project

12.08.2020. - 30.07.2021.

Organizator: Creski muzej
Stručna koncepcija: Jelena Dunato
Dizajn kataloga: Josip Strmečki

Tema

Cres Memory Project je izložba u Creskom muzeju, nastala u suradnji sa njujorškim fotografom Gildom Spadonijem. Njegovi roditelji, Gildo i Antoinette bili su iseljenici porijeklom s Cresa: Gildo je rođen 1912. godine u Cresu, a Antoinette 1924. u Astoriji (NY), od majke Cresanke.
Oni su 1951. godine odlučili posjetiti svoju domovinu, kao prvi creski iseljenici koji su se vratili na otok. Stigli su u Cres brodom, donoseći pomoć koja je, u teškim uvjetima nakon 2. svjetskog rata, itekako bila potrebna: hranu, odjeću, alat. Njihov posjet trajao je oko mjesec dana i izazvao je veliko zanimanje u malom gradu. Došli su ih vidjeti svi: rodbina, prijatelji, poznanici. Prilikom tog posjeta, Antoinette Spadoni snimila je iznimnu seriju fotografija na kojima je prikazan Cres i njegovi stanovnici. Riječ je o više od dvije stotine fotografija – uglavnom portreta. Sve su reproducirane u katalogu, a sto trideset pet ih je izloženo.
Ideja ovog projekta nije samo prikazivanje fotografija, nego i prikupljanje sjećanja. Naime, Antoinette Spadoni nije zabilježila imena ljudi koje je fotografirala. Međutim, postoje Cresani koji ih još uvijek pamte i čija je sjećanja Muzej prikupio. Na taj način, povezali smo američke fotografije kojima nedostaju podatci i cresko sjećanje, kojem nedostaje vizualni trag.