Izložbe i događanja

Andrija Girardi: Akvareli, mala retrospektiva

02.05.2016. - 28.05.2016.

Organizator: Creski muzej
Stručna koncepcija: Jelena Dunato
Likovni postav: Jelena Dunato

Tema

Andrija Girardi, Cresanin porijeklom, akademski je slikar s više od trideset samostalnih i skupnih izložbi i priznati majstor akvarela koji nakon šest desetljeća umjetničkog rada prvi put stiže u Cres.

Rođen je 1937. godine u Šibeniku, od oca Vitomira i majke Kvirine iz creske obitelji Koljevina. Djetinjstvo i mladost proveo je u Pirovcu i Šibeniku. Diplomirao je arhitekturu u Sarajevu i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i specijalizirao grafiku. Međutim, iako se izražava i u tehnikama grafike i ulja, akvarel zauzima posebno mjesto u Girardijevom opusu. Girardi je akvarelist po instinktu, slikar koji nam se obraća jezikom svjetlosti. Njegovi su akvareli fluidni, transparentni, treperavi, govore kroz bjelinu koliko i kroz sjenke. Duboko poetičan i obdaren oštrom percepcijom i dozom humora, Girardi niže portrete, mrtve prirode, krajolike. No ono što se u njegovom opusu naročito izdvaja, grupni su prizori s gradskih ulica i trgova, koncerata, svečanosti, gdje kroz ljudske oblike svedene na prozirne sjenke autor hvata život zaustavljen u vremenu.

Ova se retrospektiva naziva malom samo zbog relativno malog broja radova koji su izloženi na njoj – otprilike pedeset, po izboru samog autora. No ona u biti predstavlja pet desetljeća umjetničkog istraživanja i rasta kroz brz i nepredvidljiv medij akvarela. Rezultat je zadivljujući niz meditativnih, intimnih i refleksivnih slika u kojima je do savršenstva dovedena lakoća i prozračnost medija.